«Vi vil ha et arbeidskjøkken og ikke et utstillingskjøkken», sa denne kunden bestemt. Musikk i mine ører som er så opptatt av en god arbeidstrekant og arbeidssoner på kjøkkenet 😉
Hva er så arbeidstrekant og arbeidsfirkant?
Teoretisk er arbeidstrekanten avstanden mellom vask, komfyr og kjøleskap. Denne bør være kortest mulig for å slippe å gå for mange unødvendige skritt på kjøkkenet. I dag er som regel komfyren byttet ut og splittet i to; med en koketopp innfelt i benkeplaten og med ovnen plassert opp i et høyskap et annet sted i rommet. Man kan derfor da snakke om en Arbeidsfirkant 🙂
Hvordan kan man så få disse arbeidsfirkantene best mulig på kjøkkenet? Samtidig skal man også ta hensyn til gode arbeidssoner.
Jeg pleier alltid starte med å tegne opp rommet hos kunder, og sette inn «begrensningene», slik som avløp, plassering av dører og vinduer, etc.
På bildet under har jeg tegnet inn dagens plassering av vannet hos en kunde hvor kjøkkenet hadde flere «utfordringer». Dersom man kan unngå å flytte vann og avløp er det jo en stor fordel. I alle fall kostnadsmessig.
Rommet har 3 dører og ingen av de er det mulig å «tette igjen». Veggen inn til stue er det også et ønske å beholde.
I utgangspunktet er det aller best å la koketopp stå mot ytterveggen for å kunne ha ventilasjonen ut av vegg. Dersom man nå ikke har det over tak. Kullfiltre er også mulig men jeg prøver alltid å ha det som siste mulighet.

Vinduenes plassering gjør det mulig å ha høyskap tre av fire «gode» steder, dvs i hjørnene. Vanligvis trenger man et for kjøl- og frys og et for plassering av ovner. Men det beste er jo også ha minst et høyskap til ettersom de rommer mye, – men dette må ikke gå på bekostning av benkeplass. Spiseplassen er det best å beholde i høyre del av rommet. Brysthøyden, dvs avstanden fra gulvet og opp til vinduskarmen, er høy nok til å ha en kjøkkenbenk under, bra men en vindusbrønn kunne også vært en mulighet. En ventilator kan godt plasseres på ytterveggen ettersom denne kunden ikke har en sittegruppe eller terrasse rett utenfor kjøkkenet, – ergo blir ikke viftestøy noe problem.
Slik pleier jeg å tenke når jeg starter med kunden for alle kjøkken skal jo både tilpasses rommet, og ikke minst brukerne. Denne kunden, som de fleste andre, hadde også flere ønsker for det nye rommet.

Og vips, her kommer et par forslag til løsning 😉 Det første er uten høyskap nederst mot spiseplassen/TV, og det andre med et høyskap/kjøleskap. Her er det fordeler og ulemper med begge alternativene;
Det er mest praktisk generelt sett å ha kort vei til kjøleskapet fra spiseplassen. For hvem har ikke glemt noe i kjøleskapet når man akkurat har satt seg ned?
Plasseringen av kjøleskapet lager imidlertid to ulike arbeidsfirkanter som vist med blått;

Begge alternativene vil funke, så avgjørelsen er så absolutt opp til kunden som skal bruke dette kjøkkenet. Men i mine øyne vil den siste varianten funke best. Fordi den gir de beste arbeidsonene, og kjøleskapet kommer også nærmest disse sonene i tillegg til spiseplassen.
Føler meg skikkelig belærende i dag hi hi 😉
Arbeidsoner på kjøkkenet
I dag skyller man stort sett mye av maten før man steker eller koker den. Plassen mellom koketopp og vask blir arbeidssonen og ideelt sett bør de være på samme side av benken. Og ikke som her hos denne kunden. For å få til det måtte de enten ha flyttet vannet til vindusveggen eller koketoppen til veggen ved vasken, og da enten bruke utluft over tak eller kullfilter.
Kan man så lage arbeidsonen bedre her tenke jeg… uten å måtte flytte på noe.. Her er mitt forslag hvor det blir tre fine arbeidssoner, markert med grønne ringer.

Ved å sette inn et hjørneskap som en liten halvøy nederst mot spiseplassen får de en fin ekstra arbeidssone. Da er det fint å stå der og jobbe. Og kort avstand over til vasken for eventuelt skylling og skrelling. Og kort avstand over til kjøleskapet.
Her er et alternativ med en liten arbeidssone nederst mot sittegruppen og med en ventilator på veggen og få overskap.

Og her den andre siden med flere overskap og med en ventilator i overskapet. For plass til oppbevaring er jo også noe å ta hensyn til, – og ønskene for dette varierer ganske mye hos de ulike kundene.

Husets kokk kan nå stå med ansiktet mot den fine utsikten, se på TV eller snakke med familien i sofakroken.

Her håper jeg kunden kommer til å kokkelere masse fremover! Selv med små endringer i den nye planløsningen håper og tror jeg de vil føle de får et mye bedre kjøkken. Så da er de klare for å gå ut til en kjøkkenforhandler og bestille et kjøkken.
De kunne også ha brukt en benkeventilator og gjerne med overskap over, slik denne kunden gjorde HER. Litt mer om arbeidstrekanter kan du lese om HER. En kunde som også beholdt veggene men som valgte å spesialtilpasse kjøkkenet hos en snekker kan du lese om HER.
Hjelper kundene mine via nettet
Kunden i eksempelet ovenfor bor for øvrig litt langt unna kjøkkenleverandører så det var litt av grunnen til at de kontaktet meg for en plan. På den måten slapp de å måtte dra langt for å få noen kjøkkentips hos de ulike forhandlere. De kunne isteden kommunisere med meg via mail hjemme i sin egen stue. Noen ganger kan det være greit å bruke Teams slik at jeg kan vise tegneprogrammet mitt når vi trenger å diskutere enkelte ting med løsningene, bare så det er sagt.
Stas for meg på «gjemmekontoret» mitt som da slipper å dra langt ut til kunder 😉
Ta gjerne kontakt for noen tips dersom du også synes det er greit å ha planen klar før du skal ut og bestille et kjøkken.
Birgit 🙂
Hei. Ser at ovn og Micro i høyskap er «nedsenket». Vi har fått forslag om ovn i benkehøyde (90 cm) og evnt Micro over ( men den kommer evnt senere, hvis den i det hele tatt kommer.) Vi er begge 170-175 så spørsmålet er… Er ovnen satt under benkehøyde fordi det er tilpasset høyden på personene i husstanden?
Hei Stine, det er ulike skap om man skal ha én eller to ovner, og litt ulike «nedsenking» hos de ulike leverrandørene.., stort sett skal disse også fluste med skuffene i resten av kjøkkenet. Det var vel Sigdal kjøkken dere skulle ha. Jeg sender deg mail for å forklare litt bedre 🙂
mvh Birgit