Hvordan lage gode arbeidssoner på kjøkkenet

«Vi vil ha et arbeidskjøkken og ikke et utstillingskjøkken»,  sa denne kunden bestemt. Musikk i mine ører som er så opptatt av en god arbeidstrekant og arbeidssoner på kjøkkenet 😉

Hva er så arbeidstrekant og arbeidsfirkant?

Teoretisk er arbeidstrekanten avstanden mellom vask, komfyr og kjøleskap. Denne bør være kortest mulig for å slippe å gå for mange unødvendige skritt på kjøkkenet. Idag er som regel komfyrene byttet ut og splittet i to; med en koketopp innfelt i benkeplata og med ovnen i et høyskap et annet sted i rommet. Man kan derfor da snakke om en Arbeidsfirkant 🙂

Hvordan kan man så få disse arbeidsfirkantene best mulig på kjøkkenet?

Jeg pleier alltid starte med å tegne opp rommet hos kunder, og sette inn «begrensningene», slik som avløp, plassering av dører og vinduer etc.

På bildet under har jeg tegnet inn dagens plassering av vannet. Dersom man kan unngå å flytte vann og avløp er det jo en stor fordel. Iallefall kostnadsmessig.

Rommet har 3 dører og ingen av de er det mulig å «tette igjen». Veggen inn til stua er det også et ønske å beholde.

Koketopp bør fortsatt stå på ytterveggen for å kunne ha ventilasjonen ut av vegg.

Mulighetene for nytt kjøkken

Vinduenes plassering gjør det mulig å ha høyskap tre av fire «gode» steder, dvs i hjørnene. Spiseplassen er det best å beholde som dagens.  Brysthøyden, dvs avstanden fra gulvet og opp til vinduskarmen, er høy nok til å ha en kjøkkenbenk under.   En ventilator kan godt plasseres på ytterveggen ettersom de ikke har en sittegruppe eller terrasse rett utenfor kjøkkenet, – ergo blir ikke viftestøy noe problem..

Slik pleier jeg å tenke når jeg starter med kunden for alle kjøkken skal jo både tilpasses rommet, og ikke minst brukerne.  De hadde så endel ønsker for det nye rommet.

Og vips, forslag ferdig 😉 Her kommer to alternativer hvor det første er uten høyskap nederst mot spiseplassen/TV, og det andre med et høyskap/kjøleskap. Her er det fordeler og ulemper med begge alternativene;
Kjøleskapets plassering gir ulike arbeidstrekanter og gangsoner

Det er mest praktisk generelt sett å ha kort vei til kjøleskapet fra spiseplassen. For hvem har ikke glemt noe i kjøleskapet når man akkurat har satt seg ned?

Plasseringen av kjøleskapet lager imidlertid to ulike arbeidsfirkanter som vist med blått;

Alternative arbeidstrekanter for kjøkkenet

Begge alternativene vil funke, så avgjørelsen er så absolutt opp til kunden som skal bruke dette kjøkkenet. Men i mine øyne vil den siste varianten funke best. Fordi den gir de beste arbeidsonene! Og kjøleskapet kommer også nærmest disse sonene i tillegg til spiseplassen.
Føler meg skikkelig belærende idag hi hi 😉

Arbeidsoner på kjøkkenet

Idag skyller man stort sett mye av maten før man steker eller koker den. Plassen mellom koketopp og vask blir arbeidssonen og ideelt sett bør de være på samme side av benken. Og ikke som her hos denne kunden. For å få til det måtte de enten ha flyttet vannet til vindusveggen eller koketoppen til veggen ved vasken, og da enten bruke utluft over tak eller kullfilter.

Kan man så lage arbeidsonen bedre her tenke jeg… uten å måtte flytte på noe..  Her er mitt forslag hvor det blir tre fine arbeidssoner, markert med grønne ringer.

Arbeidssonen på kjøkkenet

Ved å sette inn et hjørneskap som en liten halvøy nederst mot spiseplassen får de en fin ekstra arbeidssone. Da er det fint å stå der og jobbe. Og kort avstand over til vasken for eventuelt skylling og skrelling.

Inspirasjon til kjøkkenoppussing

Og her den andre siden, før og etter. Dette blir da «førsteinntrykket» når man kommer inn fra entreen.

Forslaget til oppussing av kjøkken

Husets kokk kan nå stå med ansiktet mot den fine utsikten, se på TV eller snakke med familien i sofakroken.

Halvøya gir fin arbeidssone

Her håper jeg kunden kommer til å kokkelere masse fremover!  Selv med små endringer i den nye planløsningen håper og tror jeg de vil føle de får et mye bedre kjøkken. Så da er de klare for å gå ut til en kjøkkenforhandler og bestille kjøkken.

Litt mer om arbeidstrekanter kan du lese om HER.

En kunde som også beholdt veggene men som valgte å spesialtilpasse kjøkkenet hos en snekker kan du lese om HER.

Hjelper kundene mine via nettet

Denne kunden bor forøvrig litt langt unna kjøkkenleverandører så det var litt av grunnen til at de kontaktet meg for en plan. På den måten slapp de å måtte dra langt for å få noen kjøkkentips hos de ulike forhandlere. De kunne isteden kommunisere med meg via mail hjemme i sin egen stue.

Stas for meg på «gjemmekontoret» mitt også som da slipper å dra langt ut til kunder 😉  Selv om jeg som vanlig er utrolig nysgjerrig på, «Hvordan ser egentlig denne kunden ut»…

Ta gjerne kontakt for noen tips dersom du også synes det er greit å ha planen klar før du skal ut og bestille et kjøkken.

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen