Slik beregner du plassbehov for spisebord

Få ting er mer irriterende enn dårlig plass når man skal inn og ut av en spisestol.  Iallefall dersom dette skjer på daglig basis. Spisebord finnes i alle varianter og størrelser.  Stoler likeså.  Og bra er jo det, for det finnes jo knapt to like personer som skal sitte ved disse spisebordene.

Etter teorien skal man kunne klare seg med mindre plass i hverdagen og ha større plass ved gjester, men jeg er ikke enig i at man skal slite med plassen i hverdagen!

Spisestue på et U kjøkken trenger også plass

Trenden idag er jo også at man kun har én spisestue og ikke som før hvor man hadde ett bord på kjøkkenet og ett i spisestuen. De fleste nå har åpnet opp sine kjøkken mot stuen, eller bor i leiligheter med åpen løsning.

Så hvordan finne det ideelle spisebordet og stolene?

Det finnes så mange ulike spisestoler, både i høyde, bredde, stil, materialer, myke og harde;

Spisestoler finnes i ulike størrelser og stil

Let etter stoler og bord som passer i størrelse og stil, både til rommet og ikke minst til deg og de som til daglig skal sitte der.  Stoler må prøves!

Her er anbefalt plassbehov for spisebord og stoler i bredden

Grovt sett kan man si at det trengs minst 260 cm i bredden for å få plass til et spisebord og stoler ettersom man trenger;

Et spisebord trenger 260 cm i bredden

 • Minst 30 cm for å kunne trekke ut stolen og komme seg av og på
 • Dybden på en spisestol er som regel 55 cm
 • Anbefalt bredde på et spisebord er minst 90 cm
 • Summert blir dette 260 cm

Men ettersom både stoler og bord er ulike må man lete litt for å finne det ideelle til sitt bruk.  Avhengig av plass.  Og kropp.  Og ikke minst hvor lenge man liker og pleier å sitte av gangen ved bordet.

Dersom du trenger å «knipe inn» litt på plassen kan en sittebenk være tingen, les litt mer HER.

I dybden er dette plassbehovet for et spisebord

Grovt sett kan vi si at en person trenger 60 cm bredde for å kunne sitte godt og få «armslag» ved spisebordet. En spisestol er vanligvis 55 cm bred, – men dette varierer som sagt mye….

Når det gjelder lengder på et spisebord, kan man derfor som en grov regel regne 60 cm pr person.  Illustrert i denne tegningen vil da plassbehovet være;

For å kunne sitte godt ved et spisebord trengs det en bordbredde på ca 60 cm pr person

 • 4 personer trenger et bord på 120 cm
 • 6 personer trenger et bord på 180 cm
 • 8 personer trenger et bord på 240 cm
 • 10 personer et bord på 3 m, osv

Et unntak fra regelen er dog plassen til 2 personer, her bør bordet være 80 cm bredt ettersom det også skal ha plass til bordbeina under bordet!  Og kanskje litt «stash» oppe på bordet.

Plassering av bordbena også viktig

Før du velger spisebord sjekk også plasseringen på bordbena slik at de ikke er til hinder.  Sjekk om det er lett å få plassert alle stolene under bordet når de ikke er i bruk.  Hvis ikke plass bør du velge et større bord.

Sørg også for at knærne ikke «skaller» bort i noe under bordet….

Ekstra plass trengs til stoler ved bordenden

Personer på bord-enden?

Dersom du også planlegger å kunne ha personer sittende på enden av spisebordet bør også dette tas med i beregningen. Beregn plass både til stolen, bordben og dine egne ben under bordet. Og tenk også plass til selve asjetten og oppdekkingen på bordet.

Og det viktigste tipset mitt er;  prøvesitt stolene slik at sittehøyden og høyden opp til bordet blir ideell for deg og din familie.

HER kan du lese om en kunde hvor nettopp plassbehovet til spisebordet ble førende for den nye planløsningen på allrommet.

Og HER kan du lese om en kunde hvor langbordet fikk plass ved å bruke en flyttbar kjøkkenøy.

HER kan du lese litt om meg og hva jeg jobber med, ta gjerne kontakt!

Birgit 🙂

 

4 hendelser på “Slik beregner du plassbehov for spisebord”

 1. Hei.
  Jeg lurer på om det er noe kutyme / gamle regler for hvem som beæres med å sitte ved enden(e) på et spisebord. Vi har pleid la familiens eller festens eldste sitte ved den ene enden og verten (min mann) sitte ved den andre.
  Jeg har en kusine som alltid setter seg selv på den ene enden. Det være seg hjemme hos seg selv, men også borte hos andre (feks hos sin søster). Vet ikke om hun tenker at det er hun som er vertinnen når hun er hjemme hos seg selv, om det er derfor. Det synes jeg er veldig feil. Og ikke minst synes jeg det er feil når hun gjør det hos andre/søsteren (selvom hun er eldre enn søsteren).
  Hva er riktig?

  Mvh en som liker gamle kutymer og regler 🙂

  1. Hei Eli, sannelig om jeg vet. Har aldri vært hørt om dette før… Men det høres veldig riktig ut at det er vertskapet som sitter på hver ende. Håper du finner ut av det, det må da finnes noen som styrer med SKikk & Bruk… 🙂 Beklager sent svar forresten, jeg får visst ikke beskjed om nye meldinger her på websidenen min. Så her må det forskes litt. mvh Birgit

  1. Hei Martine, beklager at jeg ikke har sett meldingen din før nå! Får dessverre ikke varsel når jeg får melding, argh. Når det gjelder avstand stol og bord er nok det en avstand den enkelte må tilpasse selv slik at de føler de sitter godt ved bordet. Noen liker å få magen helt inn mot bordkanten, – kanskje for å unngå å søle på fanget 😉 Jeg fikk også nylig et spørsmål om avstand mellom en fast benk og bordet. Der er det litt vanskeligere ettersom der også er det litt individuelt hva man liker og om man er voksen eller barn… Der var svaret mitt at det da var bedre å trøble litt å komme opp i benken slik at man slapp å føle at bordet er for langt unna setet.
   Håper du ble litt klokere selv om dette var et syltynt svar… mvh Birgit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen