Åpner opp veggen mot vinterhage

Denne kunden hadde begynt å pusse opp huset og hadde kommet til kjøkkenet.  Her ønsket de å åpne opp veggen inn mot kontoret slik at de fikk et stort kjøkken.

Innlemmer kontoret i kjøkkenet

De hadde planer å bo lenge og ville pusse opp skikkelig når de først skulle gjøre det.  Dette paret er over middels interessert i oppussing, gjør alt selv og hadde sågar tegnet opp rommene selv med mulige løsninger. Imidlertid hadde de låst seg helt fast, slik man gjerne gjør i sitt eget hjem…  De tok derfor kontakt med meg slik at jeg kunne tegne opp rommene skikkelig i mitt tegneprogram.

Her er kjøkkenet slik det så ut før oppussing, – et Ikea kjøkken som verken var gammelt eller utslitt. Men ettersom denne modellen hadde gått ut av produksjon fikk de ikke kjøpt flere moduler og fikk dermed  problemer med å utvide kjøkkenet.  De hadde derfor besluttet å selge dette og kjøpe helt nytt kjøkken. Gjerne flatpakk, – og ikke nødvendigvis Ikea.

Kjøkkenet før veggen ble åpnet opp inn til kontoret

På befaringen gikk vi gjennom deres ønsker og behov for det nye kjøkkenet. Ting jeg måtte ta hensyn til i mine forslag. De ønsket først og fremst ideer til grov planløsning og ikke utforming av kjøkkenet i detalj. Detaljer og innmat kunne de ta direkte med kjøkkenforhandleren de skulle velge.

Ønsker og behov for det nye kjøkkenet

 • Det største ønsket var en kjøkkenøy med tilgang fra begge sider
 • Ventilator på yttervegg
 • Mest mulig plass til oppbevaring og benkeplass
 • Vaskens plassering ønsket beholdt
 • Ovn og mico ønsket de løftet opp i høyskap
 • Utgang til den nye vinterhagen
 • Eventuelt åpne opp vegg inn til spisestuen
 • Forslag til farger og materialer
 • Forslag til nytt gulv

Jeg begynte først å tegne opp dagens to rom for å se med nye øyne hvilke muligheter de hadde.Planløsning før kontor ble innlemmet i kjøkkenet

I min beskrivelse til kunden startet jeg så med å definere arbeidstrekanten, dvs avstanden mellom vask, koketopp og kjøleskap.  For å unngå å gå for mye bør denne arbeidstrekanten ikke være for stor.   I tillegg bør avstanden mellom kjøleskap og spisebord ikke være for lang. Den beste plasseringen for kjøleskap er derfor der de har det i dag, midt mellom dagens spisestue og en ev ny spisesplass i den nye delen av kjøkkenet.  Vannet ønsket de ikke flytte, ergo er den beste plasseringen av koketopp på ytterveggen.  Som også er det beste med tanke på utluft ut gjennom vegg.

Forslag til ny arbeidstrekant i nytt kjøkken

Slik fortsatte jeg mitt resonnement, og kunden fikk så tilsendt et par mulige alternativer til ny planløsning de kunne tenke gjennom.

Vannets plassering flyttes

Nå hadde kunden fått litt inspirasjon og besluttet at de skulle flytte vannet allikevel! Husets handyman  kunne klare å flytte vannet litt nede i kjelleren, –  og dermed kunne de få en stor «øy».  Her vist i mitt tegneprogram;

Fugleperspektiv av forslag kjøkken hvor veggen mellom kjøkken og kontor er revet

Kjøkkenet oppusset etter at de åpner opp veggen

I utgangspunktet trengte de ikke flere enn to barkrakker, men med en mulighet for å ha en tredje på enden.

Åpne opp veggen mot lyset

Det nye rommet, etter at veggen er åpnet opp og det lille kontoret har blitt innlemmet, vil bli lyst og luftig.

Ettersom rommet ville bli langt og smalt foreslo jeg at den nye parketten ble lagt på tvers samt at endeveggen ble tapetsert med horisontale striper for å gjøre at rommet visuelt virker bredere. En mørkere farge enn resten av rommet på endeveggen vil også gjøre at veggen visuelt «kommer nærmere» og gjør rommet kortere.  Dersom det er ønskelig 🙂

Sett fra entréen vil kjøkkenet se slik ut når det er ferdig oppusset;

Det nye kjøkkenet etter at veggen er åpnet opp

Ettersom kunden allerede hadde begynt å pusse opp huset foreslo jeg at de; la det samme gulvet i stuen og i det nye allrommet, at de malte allrommet lyst som stuen slik at rommet virker størst mulig, at de velger et enkel, rent, lyst, håndtaksløst kjøkken. Og til slutt at de har detaljer i samme tresort som en bokreol i stuen.

På denne måten vil de få en helhet i boligen.  Et lyst, luftig og trivelig kjøkken med masse oppbevaring!

Voila ferdig;

Her er kjøkkenet nesten ferdig;

Håndtaksløst stort kjøkken etter at veggene er slått ned

Med mye lys og kort vei ut i hagen kommer nok denne familien til å trives i sitt nye kjøkken.

HER kan du lese om en kunde som åpnet opp litt i gangen for å få mer lys gjennom leiligheten.  HER kan du lese om et soverom som ble slukt inn i kjøkkenet slik at allrommet ble stort og luftig.

Og HER kan du lese mer om hva jeg eventuelt kan hjelpe deg med.

Birgit 🙂

2 hendelser på “Åpner opp veggen mot vinterhage”

 1. Veldig godt gjennomtenkt forslag synes jeg, Birgit. Gøy å se hvor dyktig du er blitt! De burde ha lyttet til detaljene dine med gulvlengdene andre veien! Det ser ut som du har mer å gjøre nå? Det tar tid å bygge opp en business vettu.
  Håper du har det bra ellers. Her går det på innspurten av oppussing og tilbygg. Stort sett ferdig inne. Nå er fullt fokus på hagen.
  Good sommer!
  Klem fra Anne-Grete

 2. Anne-Grete Halmrast

  Veldig godt gjennomtenkt forslag synes jeg, Birgit. Gøy å se hvor dyktig du er blitt! De burde ha lyttet til detaljene dine med gulvlengdene andre veien! Det ser ut som du har mer å gjøre nå? Det tar tid å bygge opp en business vettu.
  Håper du har det bra ellers. Her går det på innspurten av oppussing og tilbygg. Stort sett ferdig inne. Nå er fullt fokus på hagen.
  Good sommer!
  Klem fra Anne-Grete

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen