Pent eller praktisk ?

Hva er viktigst, at kjøkkenet ser pent ut og tar hensyn til husets stil, eller at det er praktisk og funksjonelt?  Dette dilemmaet er det ganske mange som kjenner på når de skal pusse opp kjøkkenet og samtidig få en helhet i resten av huset.

Praktisk foran pent?

Hos denne kunden er huset gjennomført med skrå vegger, karnapper og innhakk i samme vinkler.  Noe som utgjør en veldig fin helhet.  De trengte imidlertid å pusse opp kjøkkenet og  vurderte samtidig å åpne opp mer inn mot stuen.   De lurte på om de skulle beholde dagens planløsning eller om det fantes andre løsninger.

Dagens spisestue er i det største laget for rommet men ettersom den er nyinnkjøpt vil de beholde den.  Kjøleskapets plassering og den lille veggen inn til spisestuen gjør at det er trangt mot spisestuen, – som det kanskje fremgår av bildet;Kjøleskapet gjorde det trangt

Ønskelisten lang

I tillegg til å åpne opp inn mot stuen har de ganske mange ting på ønskelisten;  bl.a beholde et stort vinskap, beholde dagens kjøleskap og fortsatt få mye benkeplass. Videre ønsker de å få ovn opp i et høyskap, flere praktiske skuffer, osv, osv.

Ettersom rommet også hadde sine begrensninger, bl.a med et lite vindu på ytterveggen ble Dilemma Nr 1; hvor skal kjøleskap og høyskap til ovn stå dersom vegg fjernes?  Kan man tette dør inn til kjøkkenet eller vindu og sette det her?  Kan man tenke nytt og ha kjøleskuff under benk istedenfor et høyt kjøleskap?  Slike og andre spørsmål dukket opp. Spørsmål det lønner det seg å besvare før man lager ny planløsning.

Prioriteringer må til

Hva er viktigst;  åpne opp inn mot stue, flere skap og skuffer, å beholde vindu, vinskap osv, – eller skal det rett og slett være at husets «sæpreg» med mange skrå vinkler beholdes?   Pent eller praktisk. Praktisk eller pent?

Hensyn til husets særpreg ?

Forslag hvor hjørnene ikke passer til husets særpreg

Her er det gjort et forsøk på å lage kjøkkenet rett og få plass til alle funksjoner og ønsker; vegg mot pipe er kortest mulig og vindu og karnapp blir ikke berørt. Den store spisestuen får god nok plass i hverdagen.  Ovn i høyskap. MEN hjørnene på benkene gjør at  kjøkkenet blir «for skarpt» i forhold til alle vinklene huset har på dører og karnapp-vindu.

Dette kunne vært løst ved å ha skap som har de samme vinklene som en avslutning.

Skrå underskap som husets særpreg

Men slike hjørneskap er skap som rommer lite og blir nesten kun til «pynt».   Her var valget også om vinskapet måtte vike plassen for et vinkelskap.  Eller skulle løsningen bli å tette vinduet med et høyskap som gjorde at man fikk plass til alt?

Listen med ønsker må noen ganger rangeres slik at de viktigste ønsker og behov står øverst, – og ting nederst på listen må dermed noen ganger måtte ryke ut.

Kjøkkenet før endringer og oppussing

Slik ser det ut på kjøkkenet før oppussing. – sett fra spisestuen.  Ovnen/koketopp er plassert i hjørnet med liten plass mellom disse og vasken, men benken på den andre siden fungerer som arbeidssone.  Dagens løsning gir også mange tomme hjørner for å få til den karakteristiske bue-løsningen.   Men kanskje dette er det optimale for kjøkkenet totalt sett?

Slik ser det ut i tegneprogrammet dersom rette hjørner velges;  Koketopp flyttet og gir mer plass på begge sider.  Mer praktisk, men er det penere?

Mer praktisk etter at veggen ble åpnet, sett fra spisestuen

Fra stuen kan man nå se mer av kjøkkenet som både er romsligere og mer åpent. Karnappene på hver side gir godt med lys.

Praktisk kjøkken etter veggendring sett fra stuen

Kundens valg:

Og her ser du hvordan det til slutt ble hos kunden.

Kjøkkenet etter oppussing

Trenger du hjelp til å visualisere ditt nye allrom? Kontakt meg gjerne på telefon 95 22 77 99 eller send en mail birgit@birgitsolbakken.no

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen