Hvor langt er du villig til å gå?

Her kommer noen tips til hvordan lage en god arbeidstrekant når du planlegger nytt kjøkken. Dersom denne arbeidstrekanten, eller gjerne også kalt arbeidsfirkant, er optimal i forhold til rommet vil du unngå å gå for langt i hverdagen når du lager mat 🙂

Det slo meg hvor viktig arbeidstrekanten er

For en stund siden ble jeg kontaktet av en kunde som ville slå ned vegger slik at de fikk et stort kjøkken. Jeg tegnet rommet i mitt tegneprogram, og med ønsket vegg vel nede ble rommet veldig langt og smalt. Jeg fikk dermed problemer med å innrede rommet skikkelig. Det slo meg da hvor viktig det er å ta hensyn til arbeidstrekanten når man planlegger endringer på kjøkken og allrom.   

Her er rommet vist med arbeidstrekanten som en trekant i sort.

Arbeidstrekanten ble her for lang

Arbeidstrekanten er kort fortalt avstanden mellom oppvask, koketopp og kjøleskap.  Denne bør være kort og med «rette» gangbaner».

Man snakker gjerne om en «firkant» nå ettersom ovn og koketopp er splittet. For å unngå å gå for langt bør ikke den totale avstanden være lang.

I tillegg til en kort arbeidstrekant bør heller ikke avstanden mellom kjøleskapet og spiseplassen i hverdagen være for lang. Hos denne kunden vil da avstanden mellom kjøleskap og spisebord være avstanden markert med rød strek, noe som anses for langt.  I allefall i mine øyne 😉

«Heldigvis» hadde kunden også andre ønsker og behov for resten av huset slik at det var mer som kunne falle på plass og ikke kun kjøkkenet. Så da vi fikk puslet dette sammen ble det en annen vegg som heller burde slås ned.  Her med den nye arbeidstrekanten/-firkanten markert med sort.

Arbeidstrekanten ble bedre etter veggendringen

Hvordan lages så den optimale arbeidstrekanten

Vann og avløp kan være dyrt å flytte når man pusser opp. Derfor prøver jeg alltid først å finne løsninger hvor vannets plassering beholdes når jeg utarbeider planløsninger av allrom til kunder.

Videre pleier jeg å sjekke hvor det kan være mulig og lurest å ha høyskap, – og ikke minst sjekke hvordan få kjøleskapet nærmest spisebordet.  Når så disse 2 punktene er fastlåst i arbeidstrekanten er det lettere å plassere den tredje; koketoppen.

Her fra en kunde hvor de ønsket å slå ned veggen mellom kjøkken og spisestue.  Ettersom de i tillegg ønsket å beholde et stort spisebord osv ble arbeidstrekanten slik;

Arbeidstrekanten etter veggendring

Mer om denne kunden kan du lese om HER.

Best å ha hel arbeidsflate mellom koketopp og vask

Arbeidstrekant med hel arbeidssoneDe fleste ønsker i dag et såkalt «samtalekjøkken», hvor kokken står med ansiktet mot gjestene mens han lager mat. Ofte blir derfor koketoppen plassert på en øy. Og vasken som sjelden flyttes er fortsatt plassert på veggen. Ergo må man gå over gulvet mellom vask og koketopp, og dette kan enkelte ganger by på problemer, f.eks når man skal helle av kokende vann fra potetene…  og unger eller hunden kommer løpende…

Her et eksempel fra en kunde hvor de ville ta ned vegg og endre på planløsningen;  arbeidsflaten mellom koketopp og vasken blir her hel.  Men kokken står med ryggen til gjestene….  Men når det er sagt så får de en halvøy som blir veldig anvendelig til flere ting ettersom en koketopp ikke tar opp plassen. Halvøya blir nå «ledig» til  PC bruk, baking, servering og ikke minst som en arbeidssone for å lage mat.  Så her er det alltid flere hensyn å ta.

Kjøleskapets plassering og avstand også viktig

En bedre løsning er hvor kokken blir stående sidelengs mot gjestene, slik som på neste bilde. Kokken kan da ha kontakt både til gjester på barstolene og de rundt spisebordet. Kjøleskapet er plassert fint i arbeidstrekanten og avstanden til spiseplassen(e) er kort.

Arbeidstrekanten ble god etter veggendringen

 

Rette gangsoner best

Sist, men ikke minst bør i mine øyne arbeidstrekanten ha «rette» gangbaner. I allefall i den grad det lar seg gjøre. Her fra en kunde hvor forslaget ble en endring på halvøya i forhold til det de så for seg. Med dette alternativet slapp de å måtte gå en bue rundt halvøya når de skulle hente ting fra kjøleskapet.

Kjøkkenet med forbedret arbeidstrekant

Litt mer om denne kunden kan du lese HER.

Går du med planer om oppussing eller nytt kjøkken? Ta en titt HER og se hva jeg kan hjelpe deg med.

Ta gjerne kontakt på telefon 95 22 77 99 eller mail birgit@birgitsolbakken.no.

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen