Oppussing av hele kjøkkenet eller kun deler?

MÅ du pusse opp kjøkkenet? Eller holder det med en enkel kjøkkenfornyelse?

Spørsmål man kan stille seg før en oppussing er;  Hvor lenge har du tenkt å bo der? Skal du pusse opp for å øke verdien for snarlig salg eller fordi du har tenkt til å bo lenge?  Er kjøkkenet upraktisk med lite skuffer? Er det bare «feil» farge på frontene eller er alt så slitt at det bare må pusses opp. Alt, eller kun noe?

Holder det med en kjøkkenfornyelse?

Her er noen tips til hvordan gjøre enkle endringer uten å pusse opp hele kjøkkenet.  Jeg tar utgangspunkt i en tegning av dette «klassiske kjøkkenet».  Hva kan så gjøres her for både å utnytte plassen bedre og få det litt mer praktisk og «moderne»?

Kjøkkenet før oppussing sett fra døren

Utgangspunktet er at benkeplaten i heltre er slitt og kan byttes, men at gulvet fortsatt er helt (eventuelt at det kan pusses og lakkes), hvitevarene er også ok bortsett fra komfyren som snart ryker.

kjøkkenet før enkel oppussing

Når det gjelder det utvendige kan følgende gjøres,  og som regel holder det med å gjøre bare et par endringer før man blir fornøyd;

Kjøkkenet etter litt oppussing

Her de første 5 endringene på bildet over;

  1. Den store plassen over skapene kan utnyttes bedre med kurver eller bokser. Her kan man oppbevare små ting som fyller opp skuffene og som sjelden brukes. Og dermed kan store gryter etc kanskje få plass nede i skapene…?  Noe annet man kunne ha gjort her er rett og slett å tette igjen gapet ved å montere en takforing over alle skapene, spesielt dersom man er lei av å vaske over skapene…   Og heller kaste det man ikke bruker?
  2. Taklyset med lystoffrør kan byttes til skinner med spots.
  3. Håndtakene byttes ut med andre i samme størrelse, dvs hullene må passe til de nye. Det finnes mange steder å kjøpe håndtak, også enkelte spesialbutikker.
  4. Lyslistene foran lystoffrørene kan tas vekk og erstattes med spots.  Disse kan freses ut i såkalte baldakiner, plater som festes under overskapene, slik at ledninger blir skjult.  Munner ut i en trafo man oppbevarer i skapet.
  5. Flisene kan erstattes med en annen form for «sprutbeskyttelsesplate«,  Hva med en herdet glassplate som på denne tegningen eller stålplater, modulplater i ulike varianter etc. Eller rett og slett male flisene.  Eller hva med tynne plater lik benkeplaten?  Et tips for å få mer benkeplass er forøvrig  å løfte opp «ting», f.eks kniver, på veggene, og det finnes veggplater hvor man også kan henge opp «ting og tang» på.  Mulighetene er her mange. Her kommer det samme bildet på nytt med de siste punktene; Kjøkkenet etter litt kjøkkenfornyelse
  6. Her er både vasken og kranen byttet ut ettersom benkeplaten måtte byttes. Legg også merke til den lille kranen som er til en kolbe med oppvaskmiddel.  Ganske så praktisk og litt luksus å slippe å ha Zaloflaska på benken 😉
  7. Avhengig av type benkeplate kan vasken enten underlimes eller planlimes, – eller bare toppmonteres.
  8. Her en laminat benkeplate som ligner på stein.  Praktisk, rimelig og tåler vann mye bedre enn heltre.
  9. Selv om man ikke bytter frontene kan man i enkelte tilfeller bytte ut komfyren med et skap hvor en ovn kan monteres. Under ovnen er det en liten skuff som eventuelt kan males dersom fargen ikke er lik… En koketopp monteres så ned i den nye benkeplaten.   Obs;  dersom man monterer koketopp med induksjon må man ha en ekstra kontakt til denne, så her må det en elektriker inn i bildet.
  10. Sokkelskuffer er det også mulig å montere i mange kjøkken, disse kan være veldig praktiske å oppbevare diverse ting i slik at skuffer blir ledige til andre ting.  Her vist med et håndtak slik at de markeres men det vanlige er små nesten usynlige klips øverst på skuffene.

Male frontene?

Dersom gulvet kan beholdes og man er fornøyd med selve planløsningen er det i tillegg til endringene ovenfor også mulig å male alle frontene enten selv eller hos noen som sprøytemaler.

HER kan du lese mer om en kunde som malte kjøkkenet.

Bytte frontene ?

Man kan også bytte ut alle frontene på kjøkkenet hos såkalte kjøkkenfornyere/ kjøkkendørfornyere.

Ved å beholde selve skapene og gjøre noe med kun frontene slipper man unna mye jobb og får et «nytt» kjøkken på kort tid, – og er som regel mye rimeligere enn å måtte bytte ut alt. Man kan slippe unna både rørlegger, elektriker og endringer på gulv osv.  Egner seg også dersom du vil bygge ut kjøkkenet litt f.eks med en øy eller bytte til et høyskap som i eksempelet under.

Med dørfornyelse kan man bytte alle fronter, sokler, takforinger osv dersom man ønsker slik at man får en helt annen stil eller farge på kjøkkenet.

Ta gjerne en titt på Weekend Kjøkken sin side dersom du vil sjekke om en «kjøkkenfornyer» er noe for deg.

Kjøkkenet etter en kjøkkenfornyelse

Her en tegning hvor følgene er gjort på det samme kjøkkenet som ovenfor;

Kjøkkenet med nye fronter etter en kjøkkenfornyelse

Her er nye, høye dører montert etter at «kassetter» er plassert på toppen av overskapene, og vips har man takhøye skap. Kjøleskapet har fått sidevegger og et toppskap over seg. Matskapet har blitt omgjort til et skap med ovn og en kompaktovn/micro/kaffemaskin. Praktisk løftet opp i høyden, og man slipper å ha microovnen over kjøleskapet som i dette eksempelet.

Oppvaskmaskina er her beholdt. Dersom man ønsker å skjule eller integrere denne med like fronter må det en annen type oppvaskmaskin til, en som er tiltenkt integrering. Man kan for øvrig male fronten på maskina med en egnet maling.

Innvendig kjøkkenfornyelse

Innvendig er det også masse man kan gjøre, f.eks bytte ut hyllene i hjørneskapene med praktiske trådhyller.  I eksempelet over kunne underskap fått innvendige skuffer, det store matskapet kunne fått byttet ut hyllene med innvendige uttrekkskuffer eller med f.eks et praktisk «Tandem høyskapsutrekk».

«Nytt kjøkken» med enkle midler

Og vips da har man fått et «nytt» kjøkken med ganske så enkel kjøkkenfornyelse!   Håper dette ga noen ideer til enkel oppussing og gjenbruk uten at  hele det gamle kjøkkenet må kastes ut!

En kunde som valgte å kun pusse opp litt kan du lese om HER. En kunde som malte kjøkkenet sitt og kjøpte en kjøkkenøy som lignet det gamle kjøkkenet kan du lese om HER.  En forferdelig klønete maler kan du lese om HER. 😉  Et kjøkken som fikk nytt liv ute på ei øy kan du lese om HER.

Litt om meg og hvordan jeg kan hjelpe deg kan du lese om HER.

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen