Tripp TRAPP snute, du er ute?

Noen trapper er så absolutt på feil sted. Hvordan kan man utnytte plassen under trappa når man ikke bare kan si «du er ute» til trappa og fjerne den?….

Hos denne kunden trengs plassen under trappa ekstra mye ettersom rommet for øvrig har mange «utfordringer».

Plassen under trappa trengs for å utnytte kjøkkenet

Denne kunden hadde allerede begynt å endre på trappa da jeg kom inn i bildet.  De hadde tatt vekk en søyle og fått en drager i taket langs trappa. Og de hadde håpet at dette gjorde det enklere å innrede kjøkkenet.  Men de sto fast og tok derfor kontakt med meg.
Slik ser restene av trappa ut i dag;

Trapp med drager

Her er flere bilder fra dagens kjøkken hvor det altså er en rekke «utfordringer»; Kjøkkenet med trapp som må utnyttes bedre

Rommet  har ingen naturlige steder å gjøre av høyskap, den lave brysthøyden på vinduene gjør kjøkkenbenk foran vindu ganske upraktisk.  Trappas plassering gjør det umulig å ha benk eller høyskap langs hele vindusvegg. Rommet har to dører, en peisovn, og kjøkkenet må altså brukes som en gangsone opp til andre etasje.

De ser for seg åpne hyller på veggene for å få mest mulig åpen følelse.  Ovnen kunne de tenke seg å flytte opp i et høyskap. Og de vil veldig gjerne ha plass til langkosten som i dag står på datterens rom…. Peisovnen kunne de gjerne ta ut ettersom de hadde en varmepumpe oppe i trappa. De var også villige til å bytte ut trappa dersom rommet ble bedre med en annen løsning…

Jeg bretta opp ermene og gikk i tenkeboksen.  Her måtte det sannelig tenkes 😉

Kjøleskap og høyskap under trappa for å utnytte plassen?

I dag er kjøleskapet plassert rett innenfor døra, og gjør nok at rommet føles smalere og trangere enn det er. Men dette er jo det eneste stedet for et høyskap. De så derfor for seg et kjøleskap under trappa.  Men jeg hadde et annet forslag;

Arbeidstrekanten på det nye kjøkkenet

For meg er en god arbeidstrekant (plassen mellom ovn & koketopp, vask og kjøleskap) det viktigste å ta hensyn til. Denne bør være kort og med rette linjer slik at man slipper å gå mye unødig. Her har jeg samlet kjøleskap, vask og koketopp på en linje med kjøleskap innerst mot vindu. Da vil det føles «luftigere» å komme inn i rommet.

Ovnen har jeg satt i et høyskap i en «søyle» mot trappa og vinduet. Med en liten kjøkkenøy ved siden av. Da får de frastillingsplass ved ovnen og trenger ikke gå langt.  Og i alle fall ikke rundt bordet og under trappa dersom kjøleskap plasseres der.

Kjøkkenet med trapp

I «søyla» blir det plass til en ovn samt en kaffemaskin, – for å spare inn på benkeplassen.   Mircobølgeovnen som de ønsket seg kan de så eventuelt ha i et overskap over vasken, eller ha en type ovn i søyla som også har micro.

Eventuelt kan de ha ovnen under benken på kjøkkenøya;Ovnen kan plasseres under benken

De får nå to arbeidssoner, en mellom vask og koketopp, samt en ute på  kjøkkenøya.

Jeg foreslår også at de trekker alle skap litt ut fra veggen slik at arbeidssona mellom vask og koketopp blir størst mulig. Arbeids-øya ute på gulvet kan godt få hjul slik at de kan være mer fleksible med tanke på spiseplass ved gjester.
Peisovnen er heller ikke med i mitt forslag, den ryker dessverre ut.  Isteden har de fått et grunt skap de kan ha til langkosten. Pipa foreslås kamuflert med et falskt skap, men fortsatt slik at pipa kan sjekkes for sprekker.

Plassen under trappa utnyttes til sittebenk

En kjøkkenbenk eller sittebenk laget av kjøkkenskuffer kan dermed fylle plassen under trappa slik at det blir en koselig plass i hverdagen.  Og skuffene under kan brukes til ekstra oppbevaring.

Bordet kan så snus og trekkes ut den andre veien ved flere gjester.

Hvordan utnytte plassen under trappa til sittebenk

Slik er forslaget sett fra inngangsdøren etter oppussing.  Spiler i trappa vil ta igjen stilen på kjøkkenet og samtidig gjøre at luft fra varmepumpa nå kommer ned i kjøkkenet.

Søyla vil i tillegg bli et blikkfang de kan male i yndlingsfargen. Dersom de ønsker.

Rommet utnyttet med kjøkkenbenk under tappa

Da er planen klar og de kan sette i gang med oppussingen.

Oppussingen i gang;

Rommet klargjøres for oppussing

Skapene på kjøkkenet under montering

Kjøkkenet under montering

Noen endringer har det blitt, her er fine overskap under montering. Ovnen har havnet under benken på øya.  Og sannelig ble det ikke et mørkt, råfint kjøkken.  Fra HTH for øvrig dersom du lurte 😉

Nå har de fått utnyttet plassen under trappa og kjøkkenet blir funksjonelt.  Og fint ….

En kunde som også hadde en smule utfordring med trapp kan du lese om  HER.   En kunde hvor løsningen også ble en kjøkkenøy på hjul for å få plass til et langbord kan du lese om HER .  

En kunde som valgte benkeventilator, – og en nordisk «Uno-form»  på kjøkkenet  kan du lese om HER. 


Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen