Planlegge nytt kjøkken?

Når man skal planlegge nytt kjøkken, hvordan kan man da få det både praktisk og fint når tre rom skal slås sammen? Og hvor stort kjøkken er det praktisk å ha, tenkte jeg da denne kunden tok kontakt. De vurderte å slå ned både veggen mellom vaskerom og kjøkken, OG veggen mellom kjøkken og stue. De så for seg ett stort rom og lurte på hvordan dette nye kjøkkenet best kunne planlegges.
Jeg så at dette kom til å bli et laaaangt forholdsvis smalt rom dersom veggene ble fjernet, og tenkte; Her blir det nok vanskelig å finne en praktisk løsning….  Så jeg brettet opp ermene og satte i gang;

Kjøkkenplanlegger med oppbrettede ermer

Slik ser plantegningen av dagens løsning ut hvor vaskerom og spisestue er på hver side av kjøkkenet;

Dagens plantegning med vaskerom før nytt kjøkken planlegges

Og slik så rommene ut før veggene ble revet og kjøkkenet blir pusset opp;

Nytt kjøkken planlegges. Vegg fra vaskerom og fra spisestue ønskes revet

Når jeg skal lage en plan for nytt kjøkken starter jeg alltid ut med «blanke» ark og et tomt rom i tegneprogrammet mitt.  Og ser først på rommets «utfordringer» og muligheter som det så fint heter, dvs hvor er det vindu, dører, utsikt osv. Og ser så på den laaaange lista over ønsker og behov for familien.

Planlegge nytt kjøkken

Jeg prøver alltid å gjøre løsningen rimeligst mulig, men også praktisk mulig. Jeg starter derfor alltid ut med å se om vannets plassering kan beholdes, og finner så løsninger med gode arbeidstrekanter.

Hos denne kunden beholder jeg derfor vasken på veggen mot stua. Koketopp kan fortsatt stå ved yttervegg og trolig kan da dagens kanaler til kjøkkenvifta beholdes. Kjøleskapet derimot anbefales flyttet til stueveggen slik at det står kortest mulig unna spisebordet. Arbeidstrekanten, eller den såkalte arbeidsfirkanten mellom koketopp, vask, kjøleskap og ovn, blir da slik det er vist med blått på bildet under;
To arbeidssoner er merket med grønne ringer.

Hvordan planlegge nytt kjøkken med god arbeidstrekant

Men hva skal de bruke resten av det nye, store kjøkkenet til dersom vaskerommet innlemmes? De ønsker å flytte vaskemaskinen til et annet rom, men ser for seg å kunne stryke tøy på det nye kjøkkenet.
Mitt forslag er da at de får et uttrekkbart strykebrett i et kjøkkenskap, samt at de lager benkeplass ved vinduet, – markert med turkis ring.  Da blir selve «vaskeromdelen» integrert i kjøkkenet.

Kjøkkenet planlegges med halvøy som gir ekstra arbeidssone på det nye kjøkkenet

For å få en større arbeidssone, merket med grønn ring i bildet over, kan de i tillegg ha en halvøy ut i rommet. Den blir perfekt med et par, tre barkrakker. Plan for nytt kjøkken er dermed klar.

Ikea kjøkkenet planlegges

Inngangen til kjøkkenet, som tidligere gikk gjennom vaskerommet, vil nå bli mye mer åpen og mer «luftig». Førsteinntrykket blir en halvøy med barkrakker og man ser raskt resten av kjøkkenet.  Her vist med «før», og forslag til «etter» bilder fra nesten samme vinkel;

Kjøkkenøy blir førsteinntrykket på kjøkkenet

«Utsikten» fra barkrakkene vil nå bli over stua og mot spisestua. Denne kunden vil nå også kun ha behov for ett spisebord.  Raske måltider kan gjerne inntas på barkrakkene.

Veggene river og gir et åpent kjøkken sett fra vaskerom delen

Fra spisestua vil nå kjøkkenet bli åpent og luftig.  Det gamle vaskerommet får flere praktiske høyskap og strykebrett skjult i et skap under benken.  Slik blir utsikten fra spisestua mot strykeavdelingen innerst.

Planlegge nytt kjøkken sert fra spisestue etter at veggene rives

Istedenfor en ventilator som henger i taket kan de eventuelt ha en benkeventilator med utluft under benken og ut ytterveggen.  Andre kunder som har valgt en benkeventilator kan du lese om HER,  HER,  HER eller HER 😉

Litt om arbeidstrekanten kan du lese HER.

Og vipps er denne kunden ferdig med kjøkkenet. Er du klar for å se hvordan det faktisk ble hos denne kunden;

Nytt kjøkken klar for montering

Her etter at alle veggene har blir revet;

Planlegge nytt kjøkken, her er veggene revet

Og her er det nye kjøkkenet fra Ikea på plass.

Planlegge nytt kjøkken fra Ikea

Grått Ikea kjøkken godt planlagt

Planlegging av nytt kjøkken fra Ikea

Ble det ikke fint!? 🙂  Tror ikke du også at de kommer til å kose seg masse her på dette kjøkkenet?

Går du også med planer om å pusse opp?  Hva jeg kan hjelpe deg med for å planlegge nytt kjøkken kan du lese om HER.

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen