Åpent kjøkken og peiskos var drømmen

Denne kunden ønsket det åpent mellom kjøkken og stue og ville derfor rive veggen. De hadde ivrig startet å rive da jeg kom på befaring. Veggen mellom kjøkken og stue ble fort fjernet og slik så det altså ut før de startet å pusse opp kjøkkenet;

Kjøkkenet før pipa rives og oppussing

Bør pipa rives også ?

Med veggen vel borte ble liksom pipa litt i veien…  for å si det mildt. Hva kunne så løsningen være for dette unge paret som fortsatt ønsket å ha en form for peis.

Peisovn med stålpipe

Løsningen her var nok å rive pipa og heller sette inn en stålpipe med peisovn. Plasseringen av slike kan illustreres i følgende bilde, her fra peisleverandøren Nordpeis sin nettside;

Bildet viser aktuelle steder for peisovn med stålpipe

Vi diskuterte flere alternative løsninger, blant annet om veggen mot trappa også skulle justeres slik at kjøkkenet ble større? Hva måtte da endres inne på rommene innenfor dersom veggen ble flyttet?  Og ville det føles trangt og rart å komme opp trappa dersom det ble smalere der?

I skissen under vises et forslag hvor veggen er flyttet nærmere trappa (markert med 2) og hvor da en peisovn fint kan plasseres på enden mot stua.

Forslag til endringer når pipa er revet

Uansett så var det vel lurt å sette opp en vegg mot trappa, både for å minske støy ned mot rommene under, men også fordi da kunne TV plasseres på denne veggen (se nr 1 på tegningen)

Større kjøkken dersom både pipe og vegg flyttes

Og her et forslag dersom de beholder veggens plassering og heller har mer luft og eventuelt «noe» mot trappa.  Her har jeg bare tegnet inn noen kjøkken overskap satt på sokler som gir fin plass til oppbevaring. Et tips her for øvrig er at det også finnes baderoms skap som kan brukes til å lage skjenk ettersom de vanligvis er grunnere enn kjøkken skap 😉   Settes de på bein istedenfor sokler blir det liksom mer «skjenk».

Forslag dersom pipa rives men veggen beholdes

Vi diskuterte også rundt muligheten for en mer «rett» peis, –  som da burde tilpasses høyskapene og veggen bak i bredde;

Rett peisovn

En rett peis måtte jeg illustrere slik ettersom mitt tegneprogram ikke har slike peiser… argh. Så her en Biopeis, – som for øvrig også godt kunne vært brukt.  Peisen skjuler for øvrig godt høyskapene og oppvaskbenken på kjøkkenet.

Benkeventilator

Istedenfor en vifte på veggen kan det også brukes en såkalt benkeventilator, dvs en koketopp med integrert ventilator. Her har det kommet flere typer på markedet nå. Da slipper man å ha kanaler over tak eller synlig kasse i taket for å få ventilasjonen ut gjennom vegg.  Her kan utlufta gå gjennom veggen i skapene under.

Og dersom de i tillegg trekker kjøkkenmodulene ut fra vegg og får dypere benkeplate får de også større plass rundt koketoppen.

Stålpipe og peisovn gir peiskos

Da har de noen valgmuligheter å ta stilling til. Og når en ny planløsning er på plass kan de velge stil på kjøkkenet ute hos en kjøkkenleverandør. Og fargesette det nye allrommet. Veggen bak blir jo en fin fondvegg som det kan gjøres mye «gøy» med?

Her et forslag med klistremerke av La Linea for de som husker den tegneserien 😉   Da kan veggen males i ønsket farge og klistremerket kan enten være i sort eller i hvitt, – avhengig av farge på veggen.

Eller de kan ha glassvegg, fliser, fototapet osv osv.

Kjøkkenveggen revet, stålpipe med peisovn og La Linea klistremerke på veggen

En annen kunde som rev pipa og satte inn en stålpipe og peisovn på den andre siden av stua kan du lese HEREn kunde som ikke kunne flytte pipa men som flyttet veggen isteden kan du lese om HER. HER hos denne kunden ble benkeventilator en fin løsning.   Og til slutt; en kunde hvor peisovnen faktisk måtte tas ut slik at de fikk en bedre løsning på kjøkkenet kan du lese HER.

Tips til hvordan lage skjenk og TV benk av kjøkkenskap kan du lese HER.

Ta gjerne kontakt dersom du vurderer å endre på en vegg mellom kjøkken og et annet rom.

Birgit 🙂

2 hendelser på “Åpent kjøkken og peiskos var drømmen”

  1. Dette ligner veldig på en løsning som vi hadde tenkt oss. Vi er usikker på hvor stor åpningen til kjøkkenet må være. Hos oss er det 240cm mellom vegg og pipe. Vi kunne tenkt oss en øy slik som på disse bildene. Hvor stor er øya her? Og hvor stor åpning er det mellom øya og pipa?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen