Ønsket å skjule kjøkkenet mer fra stue

Denne kunden tok kontakt ettersom de ønsket å skjule kjøkkenet mer fra stue. Spørsmålet til meg var; «Finnes det måter å lage et skille mellom kjøkken og stue men samtidig få inn litt lys på kjøkkenet ?»

Her kommer et bilde som viser rommet før oppussing.

Jeg tegnet først hele rommet inn i mitt tegneprogram og jeg begynte med å se på soneinndelingen. Hvor mye plass tar og bør de enkelte sonene ta? Tar kjøkkenet for mye plass i forhold til de andre sonene, dvs spisebord og sofagruppe foran TV.

Det er litt liten plass mellom dagens spisebord og sofagruppe så det hadde vært fint om spisebordet kunne trekkes litt lenger unna. Samtidig hadde det vært best om spisebordet også kunne stå midt foran vinduet. Hadde det vært mulig… Den blå ringen markerer det uferdige kjøkkenet.

En fin arbeidstrekant får de dersom de setter kjøl-/fryseskap og ovner opp i høyskap på den ene langveggen og beholder koketoppen ca der den er i dag slik at de kan bruke dagens ventilasjon. Mellom to benkeplater er det en anbefalt avstand på 120 cm, i dag har de ca 140 cm, ergo kan kjøkkenet med hell skrumpes litt. De følte også selv at 140 cm mellom benkeradene var litt for langt. Fordelen med å skrumpe er også at spisebordet kan stå midt foran vindu. Den røde firkanten markerer området hvor en vask både står i dag og bør stå for å få en fin arbeidsfirkant.

Skjule kjøkken mot stue med lettvegg

Den enkleste og rimeligste måten å få laget et lite skille mellom kjøkken og stue er å sette opp en liten vegg for å skjule vasken. Eventuelt kan det også settes opp noen spiler som skjuler litt men samtidig lar dagslyset komme inn på kjøkkenet som ikke har vindu.

Arbeidstrekanten mellom vask, kjøleskap og komfyr, dvs her er det en arbeidsfirkant ettersom koketopp og ovn er splittet, er kort rett og fin (markert med blått). Arbeidssonen er fint plassert mellom vask og koketopp (markert med grønn ring)

Arbeidstrekanten, arbeidssone og avstand mellom benker

For å gjøre avstanden mellom benkeplaten litt mindre kan benken ved koketoppen gjøres dypere, f.eks 70 cm. Avløpet kommer ca der tegnet inn. Trolig går det fortsatt å ha dette innenfor skapet, hvis ikke kan det lages en liten kasse inn under sittebenken ved spisebordet. Sa hun som krysser fingrene for at rørleggeren fikser dette 😉

Skrumpe spisegruppen med sittebenk

En måte å få spisebordet til å ta mindre plass i dybden er å bytte ut en stolrekke med en sittebenk. Den store fordelen er at en sittebenk er mer plassbesparende enn en spisestol i dybde. Jeg pleier å si at for å komme av og på en spisestol trengs det 85 cm fra bordkanten og bort til vegg. Sittebenker lages vanligvis med kjøkkenskuffer i 60 dypde. For å «knipe» enda mer inn på plassen kan det jo også lages en sittebenk som er grunnere enn 60 cm. Med eller uten skuffer. Ergo kan det bli bedre plass mellom spisebord og sofagruppe.

Vannets plassering kan beholdes når plassbehovet minskes med sittebenk

Selv med grunnere sittebenk vil nok ikke spisebordet komme midt foran vinduet. Ideelt sett hadde det vært best å lage et lite vindu til, men kanskje kan løsningen å være å visuelt lage et «vindu» til, f.eks med et bilde?

Kjøkkenet med god arbeidsplass og dypere benk ved koketopp

Skrumpe kjøkkenet ved å flytte vannet

En annen måte å få «skrumpet» selve kjøkkenet litt kan være å flytte vannets plassering bort til ytterveggen. Avløp og vannledninger kan da (forhåpentligvis) legges og skjules i en sittebenk. Her må de snakke mer med ekspertisen rørleggere om mulighetene og kostnadene. Kjøkken og spisestue kan så få et skille med en liten lettvegg med spiler som i eksempelet ovenfor. En annen fordel med å skrumpe kjøkkenet er som sagt at spisebordet nå kommer midt foran vinduet. Dette blir dog en mer kostnadskrevende jobb og de mister også litt benkeplass.

Alternativer for å skjule kjøkkenet

Jeg tegnet inn flere andre måter de enkelt kunne lage et lite skille mellom kjøkken og stue. Glassdører, vegg halvveis opp i rommet osv vil skjule kjøkkenet litt men samtidig slippe inn litt lys på kjøkkenet. Alternativet som falt mest i smak ble den lille spileveggen vist ovenfor.

Alternative løsninger for å lage skille mellom kjøkken og stue

Farger kan skjule eller fremheve

Fargene i rommet har også en del å si. Her er rommet vist med lysere farger på vegg og kjøkken slik at kjøkkenet også her går mer i ett med veggene.

Sittebenken er plassbesparende mot spisebordet

Med lyst kjøkken og mørkere farger på stuedelen blir det mer «markering» av sonene. En fordel kan være at kjøkkenet føles lysere selv uten vindu.

Kjøkkenet blir skjermet fra stue

Plassbygget TV reol

De ønsket også et forslag til en plassbygget reol på TV veggen så da gjorde jeg et forsøk. Tror det faktisk er lettere å snekre en hylle enn å tegne den inn i et tegneprogram 😉 Fargesettingen har også noe å si her dersom hyllene skal skjules eller fremheves mer. Mer skjult hadde hyllene blitt dersom de hadde blitt malt i samme farge som veggene. Valget hos denne kunden ble imidlertid å fremheve eik flere steder.

Bedre plass til spisebord med sittebenk

Dagens peisovn vurderte de også å bytte så trolig kan det passe med en innsats som kan ses fra flere sider.

Andre som også ville skjule kjøkkenet litt mer fra stue kan du lese om HER. En kunde som ønsket å åpne opp men samtidig skjule vasken kan du lese om HER. Litt mer om sittebenk kan du lese om HER. En kunde som også ville ha en plassbygget reol kan du lese om HER.

Litt mer om meg og hvorfor jeg omskolerte meg til interiørarkitekt kan du lese om HER.

Kos deg på kjøkkenet!

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen