Valgets kvaler

Denne familien ville rive veggen mellom kjøkken og stue for å få et mer praktisk kjøkken. På kjøkkenet hadde de et nydelig, gammelt spisebord de hadde arvet de vurderte å beholde. De hadde imidlertid også en egen spisestue litt lenger inn i huset, så de var litt usikre på hva de skulle gjøre. Skulle de beholde det lille kjøkkenbordet også slik at de fikk to spisebord, eller skulle de ha barkrakker og kjøkkenbord i tillegg til spisebordet, bare barkrakker osv, osv. Hva ble det beste for denne familien var spørsmålet til meg.

Slik ser kjøkkenet ut før oppussing;

Kjøkkenet før oppussing

Flere valg og løsninger

De så for seg et praktisk kjøkken med ovn opp i høyskap blant annet. Men for å få plass til et par høyskap var det flere ting de måtte ta stilling til; Skulle de beholde døren mellom entréen og kjøkkenet eller skulle de tette døren? Videre, kunne og burde de flytte plasseringen på vasken?

I dag er det to innganger til kjøkkenet, en fra stua og en fra entréen. Det ble derfor diskutert om de ville beholde døren fra entréen eller om de kunne tette denne. Dersom døren blir tettet kan nemlig plassen utnyttes til f.eks et høyskap ekstra.

Plantegning for kjøkkenet. Kan døren mellom kjøkken og gang stenges

Rive vegg men beholde dør?

Slik ser veggen ut mellom kjøkken og stue før oppussing;

Veggen som ønsket revet mellom kjøkken og stue

Jeg tegnet opp flere ulike løsninger slik at det ble lettere å bestemme seg for den optimale løsningen.

Her et alternativ hvor døren mot entréen tettes og hvor vannets plassering beholdes. For å få en størst mulig halvøy har jeg flyttet koketoppen under vindu med en benkeventilator. Dersom benken også lages litt dypere enn vanlig er det absolutt mulig med benkeventilator under vindu. For å få størst mulig halvøy er den beste løsningen å ikke ha hjørneskap og benk under vindu.

Døren mot entréen tettes på kjøkkenet

Og her et alternativ hvor døren ikke tettes. Vannet flyttes foran vindu men koketoppen beholder dagens plassering og en stor og god arbeidssone kan da lages foran vindu samt på halvøya.

Døren til entréen beholdes og vannets plassering flyttes

Dette er trolig den beste løsningen for selve kjøkkenet.

Kjøkken med halvøy

Da gjenstår hvor og hvordan denne familien skal sitte når de inntar måltider. Hvordan skal de «utnytte» plassen utenfor kjøkkenet?

Soneinndeling

Om det er «lurt» med barkrakker, bord og stoler eller kanskje en sittebenk, er noe denne familien må tenke gjennom, det har nemlig mye med hvordan de bruker eller ønsker å «bruke» rommene. Alder på unger og aktiviteter man ønsker å gjøre på allrommet er avgjørende for hvordan dele inn i ulike «soner».

Barkrakker og eller spisebord?

Det kan lages mange alternativer, her viser jeg noen. Først en løsning med både barkrakker og med det gamle kjøkkenbordet;

Og her en løsning med skap istedenfor barkrakker og med en sittebenk ved kjøkkenbordet.

Eller kanskje det kan være både og? Her med kun én bakrakk men fullt mulig å ha to.

Lenestoler

I dag bruker de denne delen av stua til gode lesestoler, kanskje det også er det optimale fremover? Kan de klare å spise frokost og raske måltider på barkrakker men middag samlet i spisestua lenger inn i etasjen?

Soneinndeling Utnyttes plassen best med barkrakker og spisebord eller med lenestoler

Løsningen under kan være perfekt dersom noen trenger å ha hjemmekontor, – eller lese lekser. Man kan da spise middag i spisestuen når familien er samlet og man slipper å rydde bordet på kjøkkenet…. Eventuelt om spisebordet lenger inn brukes til hjemmekontor og lekselesing… 😉

Både spisebord, barkrakker og sittebenk i alternativet

Denne familien kan nå velge hvilken løsning de tror blir best i det lange løp.

En annen kunde som også måtte vurdere om de skulle ha to spisebord kan du lese om HER. Litt om stor og praktisk halvøy på kjøkkenet kan du lese HER eller HER. Og HER og HER kan du lese om kunder som tettet en vegg i tillegg til å åpne opp.

Litt mer om meg og hvorfor jeg som økonom omskolerte meg til interiørarkitekt kan du lese om HER. 😉

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen