Unngå doble funksjoner

Denne kunden hadde et utrolig koselig hus som var fint og gjennomført oppusset. Nå sto kjøkkenet for tur. De tok derfor kontakt med meg for ideer til hvordan få kjøkkenet til å passe inn med resten av huset.  De vurderte også å åpne opp veggen mellom kjøkken og stue.

Doble funksjoner med to spisebord

Slik ser kjøkkenet ut i dag med en liten koselig spiseplass foran vinduet.  Imidlertid splitter bordet opp den såkalte arbeidsonen mellom koketoppen og vasken. I tillegg står bordet i gangsonen mellom koketoppen og vasken slik at de må gå en sving rundt bordet og dermed mange unødvendige skritt hver dag.  Mange skritt hver dag kan jo være veldig så bra, men kanskje koseligere å gå en tur i skogen 😉

Bilder av kjøkkenet før veggen ble åpnet opp

Kunden har et arvet spisebord plassert rett utenfor kjøkkenet.de gjerne ville beholde. Kjøkkenbordet kunne de godt unnvære ettersom de ønsket seg mer benkeplass. Videre ønsket de seg et lyst, moderne kjøkken i landlig stil.

Gjennomført stil også på kjøkkenet

For å unngå å endre på plassering av vann og uttak til ventilator ga løsningen seg på kjøkkenet veldig raskt.  Mer benkeplass mellom koketopp og vask, – og voila ferdig. Kjøkkenet kan da bli perfekt uten å måtte endre på veggen.  Løp og kjøp som en kjøkkenleverandør da kunne ha sagt. Spiseplassen er jo rett utenfor stua.

Utvalget hos de enkelte kjøkkenleverandørene er i dag stort, så de vil enkelt finne et kjøkken som passer inn i den stilen de ønsker dersom de går til en kjøkkenforhandler.

Men;  ettersom jeg ikke selger kjøkken prøver jeg å se på helheten i huset eller leiligheten hos mine kunder. Min jobb er liksom hakket før kunden kjøper kjøkken. Når de er sikre på at «alt» i huset fungerer kan de pusse opp og kjøpe nytt kjøkken. Mener nå jeg 😉

Utfordringen jeg så hos denne kunden var at de hadde doble funksjoner og dårlig utnyttet plass.

Doble funksjoner i huset

plantegning rommet for å unngå å få doble funskjoner

Denne kundens store hus inneholdt to TV stuer med sofagruppe på hvert sted viste det seg.  I tillegg hadde de en flott vinterhage hvor de tilbrakte mye tid, –  naturlig nok.

Dagens spisebord er i dag plassert litt i gangsonen inn til de andre stuene så det første jeg lurte på var om ikke spisestuen heller kunne stå foran peisen?  Der vil spisebordet lettere kunne utvides ved mange gjester samt at man kan få utsikt til både peisen og hagen. Det blir fortsatt kort vei fra kjøkkenet til spiseplassen fra den ene døren, – markert med pil på tegning.

Med plassering av spisestuen ble så én brikke i puslespillet fastsatt. Hva da med resten av plassen, markert med ringer på tegningen, er det noen funksjoner de savner i huset?

De hadde et par stoler i den andre stuen som godt kunne bli flyttet slik at man kunne se peisen, kunne det være et alternativ?  Og et fint blikkfang når kommer inn i rommet…  Slik ville det da kunne se ut;

å flytte stolene til peisen et alternativ

Rive hele veggen eller kun åpne opp?

Kunden hadde laget fine bjelker i taket i stua som de ønsket å beholde.  Vi fant derfor fort ut at veggen mellom kjøkken og stue derfor ikke burde rives helt opp til taket.  Det var da bedre å heller åpne opp maksimalt mellom kjøkken og stue. Ergo slipper de å gjøre noe med taket i stua også.  Vi landet også fort på en halvøy ut i rommet fra koketoppen,  men hvordan skulle resten utnyttes?

Utnyttelse av rommet

Det mest vanlige eller «trendy» nå er jo å åpne opp mellom stue og kjøkken for å få et såkalt «samtalekjøkken» med barkrakker. Noe ala dette kunne det da se ut;

barkrakker vanlig valg

Denne kunden ønsket imidlertid ikke barkrakker så her måtte vi tenke ut hvordan denne plassen best kunne utnyttes.  Dersom spisestua blir flyttet foran peisen vil jo et ekstra spisebord bli en dobbel funksjon.  Med en sofa av kjøkken moduler blir kjøkkenet litt forlenget ut i rommet samt at det kan bli en koselig sofakrok.  Fin til en ettermiddags hvil også kanskje?

Sittebenk laget av kjøkkenskuffer

En tredje variant er møbler som utgjør en kombinasjon av spiseplass og gode stoler;  Her en liten spisesofa og gode stoler hvor man kan sitte for å nyte både korte og lange måltider. En ekstra TV har også fått sin plass her,  – som jo er kjekk å ha også til morgen-nyhetene 🙂

utenfor kjøkkenet blir det praktisk med en spisesofa

På denne måten vil kunden kunne åpne opp veggen slik at de slipper å gjøre noe med taket: De får en praktisk halvøy som kan brukes som serveringssted ved mange gjester og brukes som arbeidsbenk ved koketoppen. Og de kan nå ta korte eller lange måltider når de kun er to. Og sitte foran peisen ved spisebordet dersom mange gjester.

forslaget etter veggendring mellom kjøkken og stue

Det er den siste løsningen kunden ville gå for 🙂 

Oppussingen vipps ferdig 

Her kommer noen bilder av det ferdige resultatet 🙂 Den gamle fine spisestua og skjenken har blitt flyttet foran peisen og nye koselige stoler har kommet på plass utenfor kjøkkenet. Her skal de sitte godt og lenge!

Og her noen bilder fra det nydelige kjøkkenet, – fra Strai. De stilige lampene synes jeg virkelig satte «prikken over i-en» på kjøkkenet!

Omsider kan det flinke paret kose seg på det nye kjøkkenet. I et hus som nå er utrolig gjennomført i stil. Uten doble funksjoner og de får utnyttet hele huset på optimal måte. Akkurat slik de ønsket 🙂

HER og HER lese om andre kunde som åpnet opp veggen mellom kjøkken og stue.  Og HER kan du lese om en kunde som ville ha kun ett spisebord på kjøkkenet og ut i stua.

Ta gjerne kontakt med meg på telefon 95 22 77 99 eller mail birgit@birgitsolbakken.no dersom du ønsker hjelp til å se helheten i ditt hus.

Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen