For mange ønsker for nytt kjøkken?

Er det mulig å åpne opp veggen mellom kjøkken og stue, få mer benkeplass, få ovn i høyskap og samtidig beholde spisebordet til familien på 5?  I tillegg ønsket denne kunden å ha en skyvedør slik at de kunne stenge igjen mellom kjøkken og stue….  TV måtte fortsatt også få veggplass i stua….

Veggen mellom kjøkken og stue ønskes åpnet maksimalt

Tja, veeeldig schjeptisk, her var det for mange ønsker for rommet tenkte jeg. Men brettet opp ermene for å se på ulike løsninger for denne kunden.

Slik ser det ut hos kunden før oppussing;

Kjøkkenet før veggen endres

I dag har de kjøleskapet ved vinduet. Videre er komfyren plassert like ved bordet og det er ganske trangt å stå ved komfyren når noen sitter på stolen. Oppvaskmaskinen er plassert i hjørnet ved vasken, noe de synes er veldig upraktisk når den skal tømmes.

Inntegnet i mitt tegneprogram ser rommet slik ut med veggen mot stua;  Dagens bord er ganske stort og brysthøyden på vinduene er lave.

Plantegning kjøkken før endring av vegg

Her kommer et av forslagene de fikk hvor veggåpningen ble forskjøvet litt, slik at høyskap kan «skjules» bedre bak en liten, ny vegg. Oppvaskmaskin er plassert til venstre for vasken (med hel dør). Dermed får de en fin arbeidstrekant, eller firkant som det her blir (tegnet i blått)  og med god arbeidssone mellom koketopp og vask (inntegnet med grønn ring).

De kan her beholde vannets plassering samt kanalen til ventilator.  Det blir da litt mindre trangt mellom koketopp og stol enn de har i dag.

Arbeidstrekant og arbeidssone på nytt kjøkken

MEN; dette alternativet gjør også at vasken er det første man ser når kommer inn i rommet fra stua…  Kunne det vært løst på en annen måte tenkte jeg 😉  Og hva legger kunden vekt på?

Alt A ser rett på vask fra stue

Prioritering av ønsker viktig

De fikk så flere forslag, men alle alternativene hadde sine «ulemper». Enten må de ta kostnaden med å flytte vannet, flytte koketoppens plassering og bruke kullfilter på ventilatoren, godta at det fortsatt blir trangt rundt bordet, at ovnen må under benk, – eller at arbeidssonen og benkeplassen blir liten … osv.

Eller så må de vurdere å ha et mindre bord eller plass til færre.  De har nemlig allerede et koselig spisebord med spisesofa i stua…  Kunne de heller bruke dette da alle 5 var samlet?
Ulike alternativer til veggendring

Fordel med kjøkkenet som egen sone

En stor fordel de får med å kunne lukke skyvedøra er jo at det lager en egen sone på kjøkkenet, praktisk dersom noen vil sitte på kjøkkenet og andre i stua.

Men størrelsen på kjøkkenbordet gjør at de ikke får oppfylt alle de andre ønskene de har for kjøkkenet.

Valgets kvaler

Men kanskje de ikke trenger å kunne sitte alle fem på kjøkkenet? Kan de klare seg med et mindre bord og kun to-tre stoler?  Eventuelt kun ha et par barkrakker ved en øy?  Eller barkrakker ved en benkeplate foran vindu hvor de kan sitte og se på utsikten? Valgene er mange…  

Dersom jeg pirker enda mer og lurer på om de ikke kan ommøblere i stua, kan de vurdere om sofaen og TV kan settes innerst i stua? Og heller ha spisebordet foran vindu, kort vei fra kjøkkenet? Lage større åpning inn mot kjøkkenet, langbord ved gjester men allikevel være mulig å stenge med en skyvedør?  Spørsmålene mine kan ofte være mange…  😉 🙂

Her et av forslagene hvor man ser inn på noe «fint» på kjøkkenet. For hva er viktigst, det praktiske eller det «fine»?

Alt B med veggendring og sittebenk

Praktisk eller fint?

En veggåpning på denne siden gjør det for øvrig lettere for familien å komme til og fra kjøkkenet fra verandaen. Enda en vurdering de må ta…

Konklusjonen for denne kunden må bli at de setter opp en prioriteringsliste over hva de anser som viktigst.  Da er det lettere å ta valg.

veggen åpnes mellom kjøkken og stue

Blir spennende å følge de helt i mål.  Den optimale løsningen for kunden finnes, men kun de vet hvor «skoen trykker» 😉

Endelig i mål med oppussingen!

Og omsider er de ferdige! Her kan du se hva de til slutt bestemte seg for;

Kjøkkenet etter oppussing og hvor de flyttet åpningen til selve kjøkkenet

Som du ser valgte de å flytte inngangen til kjøkkenet til den andre siden, og ha en liten sittebenk ved vinduet. Slik ser det nå ut fra stua;

Kjøkkenet med sittebenk sett fra stue

På kjøkkenet kan de nå sitte et par stykker og kose seg og se på den fine utsikten.

Kjøkkenet med liten sittebenk hvor de kan nyte utsikten

Her kommer de nok til å kose seg masse.

En kunde som også måtte prioritere «pent» eller «praktisk» kan du lese HER.

Synspunkter om «doble funksjoner» kan du lese HER. En kunde som åpnet opp veggen for å få plass til langbord kan du lese om HER.  Og HER hvordan det ble hos noen som åpnet opp og ommøblerte.

Kjøkkenhilsen fra Birgit 🙂

3 hendelser på “For mange ønsker for nytt kjøkken?”

 1. Catherine Kjærvik

  Godt kjent med kunder som vil ha «alle» ønsker oppfylt. Husker jeg engang foreslo kjøkkenøy som ble heist ned fra taket, da dette var deres største ønske og ikke ville utvide rommet. Artig å se hvor mange løsninger du kom fram til og hva de til slutt gikk for!

  1. Hei så hyggelig med en kommentar 🙂 ja denne kunden ble kanskje mer forvirret av alle løsningene… men synes de klarte å velge en enda bedre løsning enn det jeg foreslo!
   Kjøkkenøy fra taket, takk for tips, det må jeg tenke på en gang 😉

 2. Catherine Kjærvik

  Godt kjent med kunder som vil ha «alle» ønsker oppfylt. Husker jeg engang foreslo kjøkkenøy som ble heist ned fra taket, da dette var deres største ønske og ikke ville utvide rommet. Artig å se hvor mange løsninger du kom fram til og hva de til slutt gikk for!
  Mvh Catherine Kjærvik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen